Welke datum Sint maarten?

Sint-Maarten kennen we in Nederland vooral van de lampionnentocht. Vroeger gingen kinderen met een lichtje in een uitgeholde biet langs de deuren. Tegenwoordig met een lampion met een lampje of brandend waxinelichtje, hoewel die steeds vaker vervangen wordt door een elektrisch lampje. Kinderen gaan langs de deuren, zingen een liedje en krijgen als bedankje snoep of fruit. Sint Maarten wordt altijd op 11 november, of soms al de avond ervoor gevierd.

Wanneer is Sint Maarten?

Sint maarten 2017 is op zaterdag 11 november 2017
Sint maarten 2018 is op zondag 11 november 2018
Sint maarten 2019 is op maandag 11 november 2019
Sint maarten 2020 is op woensdag 11 november 2020
Sint maarten 2021 is op donderdag 11 november 2021
Sint maarten 2022 is op vrijdag 11 november 2022
Sint maarten 2023 is op zaterdag 11 november 2023

Sint Maarten wordt niet overal in Nederland en België gevierd. Het is afhankelijk van de streek waar je woont of de traditie leeft of niet. In Limburg, Noord-Holland en Groningen wordt Sint Maarten nog goed gevierd, net als in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant (iets minder). Ook in Zuid-Holland, Zeeland en delen van Overijssel, Flevoland en Gelderland is Sint Maarten bekend, maar wordt niet altijd met lampionnen langs de deuren gegaan.

Traditie Sint Maarten in Nederland

Sint-Maarten wordt niet overal op dezelfde manier gevierd. Het kan variëren van optochten tot complete vreugdevuren. De lampionnentocht hoort er wel altijd bij. Deze komt het meest voor in de noordelijke provincies, waarbij kinderen zelf lampionnen maken of suikerbieten uithollen en met de lichtjes langs de deuren gaan, waar ze speciale Sint-Maartensliedjes zingen in ruil voor snoep of fruit.

In Nederland worden de lampionnen vaak tijdens schooltijd gemaakt en met lampjes op batterijen verlicht. Ook in de zuidelijke provincies van Nederland en in Vlaanderen komt het langs de deur gaan veel voor, maar dan ook in combinatie met een vreugdevuur of optocht.