Welke datum uitgerekend?

Wil je weten wat jouw uitgerekende datum is? Zwanger en weten wanneer je gaat bevallen? Er zijn aantal manieren om je uitgerekende datum te berekenen. Veel vrouwen berekenen hun uitgerekende datum door simpelweg negen maanden op te tellen bij de datum van zwanger worden.

Gemiddelde datum bevallen

Bevruchting in januari is bevalling in oktober
Bevruchting in februari is bevalling in november
Bevruchting in maart is bevalling in december
Bevruchting in april is bevalling in januari
Bevruchting in mei is bevalling in februari
Bevruchting in juni is bevalling in maart
Bevruchting in juli is bevalling in april
Bevruchting in augustus is bevalling in mei
Bevruchting in september is bevalling in juni
Bevruchting in oktober is bevalling in juli
Bevruchting in november is bevalling in augustus
Bevruchting in december is bevalling in september

Meest nauwkeurige methode om datum van bevalling te berekenen

De uitgerekende datum kun je met behulp van de datum van de bevruchting en eisprong berekenen. De uitgerekende datum is gemakkelijk te berekenen als je weet wanneer je de dag van bevruchting weet. Je rekent daarna niet in maanden, maar telt 280 dagen op bij de dag van je bevruchting. De dag van de bevruchting is overigens meestal niet de dag waarop je het bed gedeeld hebt, want zaadcellen kunnen na vier tot vijf dagen nog het eitje bevruchten.

De uitgerekende datum berekenen vanaf de datum van je laatste menstruatie

Om de datum van uitgerekend zijn te berekenen als je de datum van bevruchting niet precies weet, kijk je naar wanneer je voor de laatste keer ongesteld was. Aan de hand hiervan is de datum van bevalling te berekenen met speciale rekentools. De datum wordt nog betrouwbaarder wanneer je ook de lengte van je cyclus weet.

De uitgerekende datum met behulp van een echo

De meest precieze manier is het maken van een echo tot 12 weken. Dit wordt ook wel een termijnecho genoemd. Meestal maakt men deze rond de 10e week van je zwangerschap.
Ook weken later in je zwangerschap kan de uitgerekende datum met behulp van een echo nog beter bepaald worden. Het hoofdje van de baby en de beenlengte worden dan gemeten. De uitgerekende datum kan dus nog aangepast worden na de 20 weken echo.

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?

De datum van bevalling is nooit helemaal zeker vast te stellen. Wist je dat minder dan vijf procent van de vrouwen precies op de uitgerekende datum bevalt? De meeste baby’s worden tussen de 37 en 42 weken van de zwangerschap geboren.