Welke datum zwanger?

Op welke datum maak je de meeste kans om zwanger te worden? Het is nooit precies te voorspellen op welke datum je zwanger wordt, maar je bent het meest vruchtbaar midden in je cyclus, wanneer de eisprong plaatsvindt. De datum van de eisprong verschilt per vrouw.

Datum eisprong

Ovulatie is een ander woord voor eisprong, tijdens de eisprong komt er een eitje vrij uit de eierstokken, ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt. Om zwanger te worden, moet dit eitje binnen een dag na de eisprong bevrucht zijn. Deze datum is dus belangrijk als je zwanger wilt worden.

Sommige vrouwen voelen hun eisprong voelen en ervaren dan een lichte kramp in de buik. De datum rondom je ovulatie zijn je vruchtbare dagen. Je kunt dan zwanger raken. Op welke datum vruchtbaar? Je kunt een ovulatietest kopen die de aanwezigheid van bepaalde hormonen meet, die wijzen op je vruchtbare periode. De beste datum om zwanger te raken is gemiddeld vanaf drie tot vier dagen na de laatste dag van je menstruatie, gedurende een periode van ongeveer vijf tot zes dagen.

Zwanger worden op een datum in het begin of einde van je cyclus

Ook in het begin of het einde van je cyclus is het mogelijk om zwanger te worden. Dus ook als je juist niet zwanger wilt worden, loop je altijd het risico dat het toch gebeurt. Soms komt de eisprong namelijk later of juist eerder, waardoor je vruchtbaar bent.

Wanneer zwanger geworden? Datum verwekking uitrekenen

Als je al zwanger bent, is het leuk om uit te rekenen op welke datum je zwanger bent geraakt. Daarvoor tel je de zwangerschap vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Je gaat ongeveer 40 weken daarna bevallen (gemiddeld tussen de 37 en 42 weken). Je kunt dit aantal weken terugrekenen, zodat je weet op welke datum je zwanger bent geworden. Reken ongeveer 120 dagen terug en misschien kun je het nog wel herinneren! De datum van zwangerschap weet je dan precies. Deed je het heel vaak, dan blijft het natuurlijk een beetje gokken! 😉 Ook voor je kindje is het misschien later leuk om de exacte datum en plaats van verwekking te weten.