Welke datum wintertijd?

De datum van de wintertijd is altijd de laatste zondag van oktober. Eigenlijk is de wintertijd de normale tijd die vijf maanden duurt. De wintertijd begint op de laatste zondag van oktober en eindigt op de laatste zondag van maart.

Op welke datum gaat de wintertijd in?

Wintertijd 2017 begint op zondag 29 oktober 2017
Wintertijd 2018 begint op zondag 28 oktober 2018
Wintertijd 2019 begint op zondag 27 oktober 2019
Wintertijd 2020 begint op zondag 25 oktober 2020
Wintertijd 2021 begint op zondag 31 oktober 2021
Wintertijd 2022 begint op zondag 30 oktober 2022

Wintertijd is klok achteruit zetten

Wanneer wordt de klok voor wintertijd verzet? Wintertijd gaat in op de nacht van zaterdag op zondag om 3:00 uur ’s nachts en wordt dan verzet naar 2.00 uur.

Ezelsbruggetje voor de wintertijd

Hoe onthoud je nou of de klok een uur vooruit of achteruit gaat? Voor de wintertijd bestaat een handige ezelsbrug: “Als het weer achteruit gaat, gaat ook de klok achteruit.”

Geschiedenis wintertijd

Tot 1977 was de wintertijd de normale en standaard tijd. In dat jaar werd wegens energiebesparing de klok een uur vooruit te zetten. Daardoor wordt het later licht en later donker, waardoor ‘s avonds de verlichting ook later aan kan. Of dit energie bespaart is eigenlijk nooit aangetoond, maar men geniet in ieder geval wel van langere zomeravonden.

Wintertijd afschaffen?

De wintertijd gaan mensen in het donker weg en komt men ’s avonds ook in het donker weer thuis. Veel mensen worden daar depressief van en krijgen last van een winterdip. Is het afschaffen van de wintertijd dan een goed idee? Wellicht niet, want als de zomertijd zou doorlopen, dan zou de zon pas rond 10 uur ’s ochtend opkomen. Uiteraard blijft het dan wel langer licht.

Last van de wintertijd?

Wanneer de wintertijd ingaat, raakt de biologische klok van veel mensen verstoord. Honger op een ander tijdstip, te vroeg wakker worden en juist later moe. Misschien staat u zelfs een uur te vroeg of te laat voor de deur van uw werk. U zult niet de eerste zijn die dit al eens is overkomen. Wanneer u op zondagochtend wakker wordt in de wintertijd, is het een uur vroeger dan de dag ervoor in de zomertijd. U kunt dan dus een uur langer liggen.